sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Eläinten päivä



Tänään vietetään eläinten päivää. Onkin hyvä hetki pysähtyä miettimään, millaista eläimen hyvä elämä on. Kuka sen määrittää, miten se määritellään. Toisinaan tuntuu, että eläinten ystäviksi itseään kutsuvat ihmiset, eivät näe tuotantoeläimellä oikeutta elää, mikä tuntuu aika nurinkuriselta. Tähän päätelmään on helppo tulla seuraillessa kiivastakin keskustelua tuotantoeläinten elämästä. Ja sitä on hankala käsittää, kuinka eläinten ystävä voi tulla toteamaan ainoana oikeana totuutena, että meidän eläimillä ei ole oikeutta elää, koska ne elää elämäänsä väärin, ihmisen pakottamana. Niillä olisi oikeus elää jossain muualla, mutten edes ymmärrä minkälaisissa oloissa tai olosuhteissa. Kenellä on oikeus olla päättämässä, mikä on hyvä elämä, ja mikä ei, koska vastauksia ja ainoita oikeita totuuksia kuuluu aika monenlaisia. Jokainen vastaaja uskoo omaan totuuteensa. Minäkin omaani, ja uskon näkemääni, kokemaani.

Oma näkemys on tärkeä, olkoon se millainen hyvänsä. Ilman erilaisia näkemyksiä eläinten oloista, ei mitään muutoksia tapahtuisi suuntaan ei toiseen. Vaikka tuntuu, että tuottajia ryöpytetään jatkuvasti eläintenpidosta, niin on niitä huolenaiheita otsikoitu muidenkin eläinten pidosta. Koirista lähtien. Kuka on paras sanomaan, millaista elämää elää onnellinen koira? Oikeita totuuksia on siinäkin yhtä monta, kuin vastaajia. Sama hevosten ja kaikkien muidenkin eläinten kohdalla. 

Kaikenlainen eläimestä hyötyminen nähdään pahana asiana. Vaikkakin kaikki eläimistä hyötyy. Kotieläimistä, lemmikeistä, luonnon eläimistä. Eläimet tuo ihmiselle niin paljon, ei rahaa, vaan hyvää mieltä, positiivisia tunteita. Eläimiä hankitaan, koska ne tuo mielekkyyttä arkeen ja elämään, koska eläimistä tykätään, niitä rakastetaan. En tiedä onko se sen enempää oikein tai väärin, kuin rahallinen hyötyminen eläimistä. Enkä usko, että eläimistä taloudellistakaan hyötyä hankkiva, kokisi eläimet jotenkin vastenmielisinä. Koira hankitaan perheeseen, koska halutaan koira. Samalla tavalla monia muitakin eläimiä. Kukaan ei vasten tahtoaan toivottavasti eläimiä elämäänsä hanki. Jotain siinä ihminen kuitenkin hyötyy.. Eläimet rikastuttaa elämää tavalla tai toisella.

Tänä päivänä pysähdyn ja tunnen suurta rikkautta elää eläinten keskellä. On rikkautta saada viettää päivät erilaisten eläinten keskellä. Jokainen omalla persoonallaan rikastuttaa elämäämme, arkeamme. Eikä se rikkaus ole rahaa. 
Olen onnellinen, että juuri nämä eläimet, on syntyny juuri meille, meidän elämään.
Me tehdään kaikkemme, ja enemmän, että jokaisella olis mahdollisimman hyvä olla. Kiitoksena siitä saadaan myös elää näin jatkossakin. Sen takaa juurikin ne hyvinvoivat eläimet, jotka kiitoksena käy maitonsa tirauttamassa tankkiin. 

Tänään on ELÄINTEN PÄIVÄ. Ollaan siis kiitollisia kaikista karvaisista ja karvattomista ystävistä, pidetään niistä hyvää huolta tänään ja aina. Eläimet ansaitsee hyvän elämän, eikä yhtään vähempää..

 








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti