keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Rohkeita päätöksiä, loistavia uutisia..

Pidän sitä erittäin rohkeena päätöksenä antaa lehmien päättää makoileeko yönsä sisällä vai ulkona.. Vouhake on vouhake.. Onhan ne päiväsaikaan ulkoillu miten lystää, mutta yöt on oltu visusti navetassa, kun en osaa olla ressaamatta onko kaikilla varmasti kaikki hyvin. Eka yrittämä meni päin honkia, ei tullu iltasella uni, ku mietti lehmiä... Väsyneenä ei jaksa samalla tavalla touhuta, joten laiton ovet yöksi kiinni riittävän unensaannin turvaamiseksi. Toissailtana päätin yrittää uudelleen, ja ilmeisesti oli tullu touhotettua riittävästi, uni tuli entiseen malliin erittäin nopeasti. Ei ne taida ulkona kovin viihtyä öisin, mutta saavatpa valita. Aamusella ne tuntuu hiipparoivan ulkoilemaan, ku navetalle kuleksin. Iltanavetan aikaan ulkona ei ollu ketään.


Talviulkoilukuva


Robottinavetta ja vapaa ulkoilu... Miten tämä yhtälö toimii... Tähän asti ihan hyvin. Ei meillä mitään laidunnusportteja ole, tai on, nakottaa pihamaalla ja odottaa kyytiä takas sinne mistä tuli. Kierto tuntuu pelaavan oikein hyvin, vaikka mietin toki miten ne lypsylle malttaa ulkoa tulla.. Iteasiassa tuntuu kiertävän jopa paremmin. Kaikki muistaa käydä tarpeeks usein lypsyllä niin, ettei tietokonneella näy viivelistalla ketään. Jännän äärellä on toki oltu, kun ruokintaakin pikkasen muuteltiin tossa ja se riski siinä oli, että kierto stoppaa. Kierto on siis se, että ne lehmät siellä pistäytyy lypsyllä aika-ajoin, riittävän tiheesti, eikä robsu toimettomana kovin ois.

Eilen sain ihan mahtavia uutisia!! Iltasella avasin Faban verkkopalvelut ja kävin kahtomassa indeksiä.. Olen odottanu tuloksia jo jonkin aikaa malttamattomana. Sinne oli tupsahtanu genomitulokset noista muutamasta pentusesta. Tämän tilan historian ekat genomitestatut ipanaiset.. Sieltä onkin tulossa ihan mahtavia yksilöitä genomien perusteella. Faban verkkosivuilta voi käydä lueskelemassa genomitestauksesta ja sen hyödyistä. Tulokset tuo tukea siihen, että oikeaan suuntaan mennään jalostusvalinnoissa. Mustikki oli ihan ylitse muiden, mikä ilahduttaa, koska olen itse valinnut isän sille. (Ainoa sonni, jonka annoksia menin oman mielen mukaan hommaamaan alkujaan Humulle) Toinen mikä ilahdutti, oli se, että meidän sonnipojan velipuoli on isänä toiselle testatuista pentusista, ja senkin genomit oli aivan huikean hyvät. Antaa siis uskoa siihe, että Kassupoika ei kehnommaksi paljoa kai jää ja Kassun jälkeläiset on luultavastikkin aikas mahtavaa matskua tähän sirkukseen .. Genomitestattu se on sekin, mutta sonnien indeksejä ei meille anneta, joten on aika arvotus millaista jälkeä se jättää.

Jalostus on tärkeä juttu näiden lehmien kanssa. Itse tykkään, että valitaan mahdollisimman yksilöllisesti jokaiselle hyvä sonni, jotku tykkää käyttää muutamia sonneja koko karjalle, ne on sellasia henk koht valintoja, mitä kukin tekee. Itse en näihin asioihin ole perehtynyt, vaan meillä käy Faban ammattilainen tekemässä suunnitelman. Tutkaillaan eläimiä ja hupattelen kaikista kaikenlaista, suunnittelija kirjaa ylös olennaisia juttuja ja poimii itse tärkeitä asioita siellä lehmien seassa kuleksiessa. Siitä se suunnitelma lähtee muodostumaan. Huomenna meillä itseasiassa on suunnitelman päivityspäivä. Ne on kaikenkaikkiaan ihan huikeita päiviä! Tykkään hupattaa noista mussukoista ja samalla tulee itsekin valottuneemmaksi siitä, millaisia yksilöitä nuo ammattilaisen silmin on. Minustahan ne on hirveen hienoja ja ihania kaikki.. Mutta on osattava olla myös rehellinen, jokaisesta löytyy jotain, minkä toivoisi olevan paremmin sen jälkeläisessä. Ja tähän koko homma sitten pohjautuu, tehdään aina vaan parempia pentusia, tulevia lypsäjiä, jotka toivottavasti kestää elämässämme mahdollisimman pitkään terveenä ja hyvinvoivana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti