lauantai 29. elokuuta 2015

Entäs jos...

Kateltiin isännän kanssa sellasta dokumenttia yle areenasta... Food inc..

Herätti se kyllä paljon ajatuksia ja tunteita. Otan aika kriittisesti vastaan kaikkea faktana esitettyä, koska millonkaan ei voi tietää asioiden esiintuojan puolueellisuutta tai puolueettomuutta... Paljon kyllä heräsi kysymyksiä ohjelman tiimoilta ja tunteita..

Oli sydäntä raastavia ihmis- ja eläinkohtaloita. Ihan oikeasti. Suosittelen katsomaan. Ja pohtimaan asioita.. En avaa tässä ohjelman sisältöä sen kummemmin, vaan yleisellä tasolla kirjottaa siitä, miten vielä lujemmin uskon siihen, että maataloutta, tuotantoa ei missään tapauksessa pidä Suomesta lopettaa.

Avaataan silmät sille todellisuudelle, miten asiat meillä täällä Suomessa on.. Niin paljon paljon paremmin.. 

Jos Suomesta maatalous katoaa, maidon ja lihantuotanto loppuu, KUKA tuolla maailmalla pitää niiden eläinpolosten puolia?? Kuka ihmisten? Maataloutta tulee ehdottomasti harjoittaa niissä maissa, joissa eläimillä ihan todellakin on jokin arvo ja oikeuksia. Eikä niitä kohdella julmasti. Se pitää ensisijaisesti lopettaa juuri niissä maissa, missä liha on saastunutta, missä eläinten olot eivät ole kunnossa, missä lainsäädäntö ei ole eläinten puolella, siellä missä valvonta on olematonta.

Vuosikymmenien aikana eläinten olot ja oikeudet on tullu yhä tärkeemmäksi, ja jatkuvasti laki muuttuu eläinlähtöisempää eläintenpitoa kohti. Täällä valvotaan varmaan rasittavuuteen asti. Ja minusta se on vain hyvä asia.

Sen sijaan, että ajetaan suomalaista maataloutta alas. Eikö voitaisi avata silmät näkemään, että meillä täällä on mahdollisuus tehdä asiat aivan toisin. Meillä on lainsäädäntö, joka on jokaisen eläimen puolella. Meillä on lainsäädäntö, joka turvaa ruuan puhtauden.

Vaikkei meillä Suomessa niin suotuisat olot ole maanviljelylle, eläintenpidolle, meillä on silti jotain, mikä monelta maalta puuttuu. Uskon vahvasti, että Suomi vois hyvin olla edelläkävijä sen suhteen, miten tuottaa ruokaa toisella tavalla.. Ja ollaan varmasti jo!

Kuka sanoo, että lihansyönti on tarpeetonta ja se pitää lopettaa.. Kunnioitan sitä näkemystä. Jos meno Suomessa olis samanmoista, kuin tuossa ohjelmassa, olisin samaa mieltä varmaan itsekin. Paitsi, että vaan söisin omia kasvatteja, kuten pääosin teen nytkin. Ei sellaista lihaa pidä missään tapauksessa syödäkään, joka on saastunutta. Terve eläin, joka elää puhtaassa, hyvässä ympäristössä, ei mitä todennäkösemmin ole erityisen saastunutta. Ja tässä on Suomen vahvuus. Huolehtia tuotantoeläinten oloista, puhtaudesta, hyvinvoinnista.

Silti mietin sitä tosiasiaa, että lihansyönti ei ihan hetkeen loppumassa ole. Että ihanko todella syödään mieluummin ulkomailla tuotettua eläintä, jonka lähtökohdista tai oloista ei ole sitten minkäänlaista tietoa.. Vaikka sitä moni eläinten ystävä toivookin, enemmän kuin mitään, että tuotanto Suomessa loppuisi, mietin, kuka muissa maissa huolehtii asioista niin hyvin, kuin täällä Suomessa? Kuka siellä nousee eläinten oikeuksia puolustamaan? Tokkopa monikaan suomalainen... Vaikka ainakin tuon ohjelman katsottuani, enemmän aihetta taitaisi olla vaatimassa eläimille oikeuksia jossain ihan muualla, kuin Suomessa...

Rapsuttelen lehmäsiäni ja totean, että me ainakin voidaan seistä selkä suorana tuotantoeläimiemme vierellä. Tehdään kaikkemme ja enemmän, että ensisijaisesti nämä tuotantoeläimet voi hyvin ja kykenee tuottamaan terveellistä ja hyvää elintarviketta ihmisten käyttöön..




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti