torstai 3. syyskuuta 2015

Kätilökö?

Eilissä iltana mun piti vielä pimeessä lähtee kahtelemaan laidunörkkien elämää... Ilmaveivin ja Kissin ja Inton takia sinne lomppasin, kun tiiä millon päättäävät poikia. Hieholandian puolella oli Ihme ja Kissi.. Eikä mitään erityistä.
Lähin lomppasemaan laitumellepäin, ja sieltä lähti sitte Anarkisti ja Indico ja Liljakin matkaan mun kans kuleksimaan. Lilja valitti.. Niin paljon, koska ei ilmeisesti ollu vielä kovin paljoa hiipparoinu laitumen puolella.. Ja kai mun ois pitäny sitä siellä pimmeessä vielä oottaakki, ettei sen ihan yksin tarvia siellä käpöstellä..

No näky siellä sitte jo joitain muitakin, ja Ilmaveivi.. Tunnistin sen kyllä.. Ja joku suuri musta möykky siinä vierellä.. Pari hutkulaakin sinne päin jo sitte jolkkas mennä, ja arvasin, että nyt on kyllä jotain ihmeellistä, ku lähöt tuli että heilahti näille sekaan sotkeentuville.. Jäin siihen tapittamaan ja Ilmaveivi näytti ihan siltä, että se poikii.. Erotin pimeessä tasan sen valkean hännän napottavan juurikin silleen poikivan tavoin.

Siinä seurailin hetken aikaa, ja aloin arvella, että se kyllä on poikinu jo. Ja hivuttauduin vähin erin lähemmäs, tarpeeks etäälle kuitenkin, ku tuntu olevan vähän herkillä se mamma. Lilja seuras tilannetta mun kans.. Siinä ihan vieressä. Osaa se olla yhenlainen pölhäke..
Kohta havaitsinkin pienen valkean möykyn maassa, aikas lähellä Jättiä. Ilmaveivi kuleksi ees taas, kävi vasikan luona ja sit meni syömään riekaleitaan, joita poikimisen yhteydessä valuksii.. Jätti oli selkeesti niinku lapsenvahtina ja kätilönä siinä... Anto hirmu lähtöjä ihan jokaiselle, joka siihen yritti tuppautua..

No aamusella sitten suunnittelemaan niie poishakua, pitäähä se mamma sieltä lypsylle saaha. Näin minä ne siinä kuleksimassa, ruokintapaikkaa kohti.. Isäntä lähti hieholandiaan päin, vaikka minä kyllä ihan äskettäin näin ne kaksi ihan toisella puolen laidunalaa... En oikein ymmärtäny sen hommia.
Kohta sieltä kuitenkin tulee Ilmaveivi.. Aivan rauhakseen lompsutteli hieholandiasta päin.. Kahtelin, että eihän tää oo totta. Vasikka? Missä? Isäntä ihmetteli samaa.. Tuumas, että hieholandiassa oottaa toinen vasikka... Ilmaveivi lompsi ruokintapaikalle iha niiku ei mittää vasikkaa ois millonkaa ollukkaa..
Ympärille kateltua aidan takaa heinistä näky valkea pieni möykky. Se oli siellä siis nukuksimassa! Vasikkapiilossa... Lähti, ku aropupu vauhtiin, ku menin herättelemään..
Ruokintapaikalla oli kyllä useampi lehmä, vissii pitää silmällä lapsukaisen unta..

Eipähän siinä, lypsyt done ja emä vassun luo poikkariin.. Ainut vaa, että se pieni möykky oli ottanu ritolat.. Normaalistihan ne lähtee revittelee pitkin ruokintapöytää.. Muttei tämä. Siinä pyörittiin hetki navetan päädyssä, että missä helkkarissa se on.. Valkee pää pilkotti ruohon seasta.. Ulos se oli painellu.. Se arveli, ettei saakeli ruppee mihinkää navettaelämään ollenkaan.. Ja melkoset neuvottelut jouduttiin käymäänki, että saatiin se emänsä luo sisälle.. Villi pieni kakara..

Hieholandiassa tosiaa oli Kissi poikinu hienon pienen lehmänpentusen.. Ja sielläkin.. Ihme oli siellä tukena ja turvana tuoreen äipän kanssa. Minusta se on jotenkin niin mielenkiintoista seurata noita suhteita, ja kaikenlaisia toimintatapoja ja eläinten käyttäytymistä erilaisissa tilanteissa.

Ensinnä nuo on vähän kaksjakosta jengiä.. On lehmäjengi ja hiehojengi.. Aina vähä niiku kuleksiivat tietyssä laumassa, harvoin kaikki yhessä. Kissi lyöttäyty hiehojengistä lehmäjengiin just vähä enneku alko poikima-aika lähestyä.. Se on jotenkin niin ihmeellistä.

Ja se, että siellä poikimapaikalla lähes poikkeuksetta on JOKU. Joku joka pitää vahtia vai kätilön virkaako lie toimittaa.. Osa porukkaa on jotenkin aivan toisaalla, vähä niiku, et "ei täällä mitää poikkeuksellista oo ollenkaan, syömässähän tässä".. Ja mielenkiintosta on seurata, kuinka se sitte muotoutuu se, kuka sinne poikimiseen lähtee mukaan. Osahan haluaa olla aivan yksinki. En oo vielä keksiny miten se muotoutuu, koska ennalta ei oo havaittavissa minkäänlaista erityistä sidettä välttämättä niiden kahden eläimen välillä, jotka siellä poikimapaikalla sitte napottaa.

Jatkan asioiden seurailua ja tutkailua.. Ehkä mä joskus hiffaan kuvion..


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti