tiistai 24. marraskuuta 2015

Teeppä hyvinkin itselles elämä, josta et tarvihe lomaa... Hmmm...

Lomitus ja lomaoikeus on ollu paljonkin puheenaiheena vähän kaikkien tuottajien keskuudessa.. Ja kieltämättähän se tässä itseketäkin koskettaa. Lomaoikeus on noin kaikenkaikkiaan sellanen etuoikeus meillä maatalousyrittäjille, että sitä pitäs osata arvostaa. Sellaista oikeutta ei muilla yrittäjillä ole. Vaikka aivan varmasti yrityksen toiminnasta on vaikea irtautua, olkoon kyseessä maataloutta harjottava yritys tai vaikka pikku puoti, mikä tahansa yritys. Kaikki ansaitsee irtiottoja työstä jaksaakseen.

Lopun edellähän tässä mennään.. Kaikki päätökset viittaa vahvasti siihen, että lomaoikeuden ei ole enää nykypäivänä tarkoitus suoda maatalousyrittäjälle irtautumista todella sitovasta elämäntavasta ja työstä. Maatalous on kaikinpuolin niin poikkeuksellinen ala, että sitä on kenen tahansa aika hankala hahmottaa, mitä kaikkea sen yrittäjän kontolla todellisuudessa on. Ei meikäläinenkään osaa sanoo oikeen mitään vaikka toisentyyppisen tiluksen sitovuudesta, eikä toisenlaiset maatalousyrittäjät välttämättä osaa sanoa mitään maidontuotantoa harjottavasta maatalousyrityksestä. Käyn useinkin keskusteluja lihantuottajan kanssa, jolle moni maitotilan pyöritykseen liittyvä asia tulee aivan uutena asiana.

Tämän kirjotuksen tarkotus on siis avata tätä yhtälöä hyvin yleisellä tasolla, maidontuottajaa, robottitilaa ajatellen.. Ei tarkoitus valittaa tai moittia mitään tai ketään, ainoastaan kertoa lukijoille jotain, millä päästä jyvälle tästä lomitusjärjestelmästä. Ja kuinka se koskettaa meitä. Elämä jatkuu sittenkin, vaikka koko lomitusjärjestelmä lopetettais. Henkilökohtaisesti arvostetaan lomitusjärjestelmää ja pidetään sitä tärkeänä kädenojennuksena kaikkia tuottajia kohtaan.

Kaikesta selviää, myös näistä lomitukseen tulleista muutoksista. On pakko selvitä, etsiä ne selviytymiskeinot.

Kirjottelin tuossa ensivuodelle lomapäiviä. Mitä kannattaisi ottaa huomioon tämänkokoisessa yrityksessä lomia funtsaillessa?

Tässä äkkisestään mieleen tulleita asioita:

-Ei poikimisia loman ajalle.
Yritin kyllä Allalle ja Lunallekkin tuossa sanoa, että nyt ku jäädään "lomalle", niin pentuset pitäis pyöräytellä ennen lomaa. Miksikö? Koska toisin ku meillä, lomittajalla on tottakai työaika. Lomittajalla tulee olla muutakin elämää, kuin työ. Se ei voi olla täällä vahtimassa poikimisia, koska työnantaja ei sellaista niele ihan mukisematta. Miksi pitäisi vahtia? Ekana "lomapäivänä" muunmuassa kiskottiin isännän kanssa vasikkaa hieholta, kun ei poikiminen sujunutkaan aivan käsikirjotuksen mukaisesti, niinkuin näitä lomitusasioita suunnittelevat taitaa arvella.. Ihan aina ne ei onnistu ongelmitta, eikä tässä tapauksessa lomittaja olis yksin edes tilanteelle mahtanut mitään.

Pidän huonona asiana, että lomittajan tulisi esimerkiksi meillä hoitaa KAIKKI yksin. Meidän täytyis siis olla 20 päivää isännän kanssa yhtäaikaa lomalla.. Sen lisäks, että tulee eteen tilanteita, joita yksin ei pärjää, on todella raskasta hoitaa kahden ihmisen työt päivän aikana, siksi meitä täällä työskentelee kaksi muulloinkin.
Taloudellisesti se tarkottais, että tämä yritys ei pyöris lomien aikaan siten, kuin sen pitäis. Itseasiassa turvallisinta olis hiljentää poikimiset pidemmäksi aikaa, koska ei ne määräpäivänä yleensä vasikkaa tee. Vaan pahimmillaan toista viikkoa myöhemmin.. Poikimisia pitäis olla tän kokosessa karjassa säännöllisesti. jokaisen lehmän poikia kerran vuodessa.. Niitä on nyt 63.. Lisäksi hiehoja pitää poikia säännöllisesti jos lehmiä joutuu pois laittamaan..

-Ei ongelmia robotin kanssa
hälypäivystys on 5 euroa tunnilta, eikä kenenkään kyllä pitäs ilman korvausta niitä vahtiakkaan. Hälyn tullen hinta 30 euroa/käynti ja jos se kestää, niin joka tunnista 30e. (inhimillisen unohduksen vuoksikin näitä saattaa tulla)

-Ei myrskyjä, ei tuulta, ei sadetta, ei ukkosta... Mistä mie saisin ensi vuoden sääennusteen?
Meillä nimittäin ilona ja riemuna nuo sähkökatkokset... Eikä ne ole mitään hetkellisiä monestikkaan. Eikä edes harvinaisia.. 30 euroa tunnilta joka tunti, mitä varavoima hoitaa.. Aika normaalia on yli vuorokauden katkokset... Lomittajan pitäis olla täällä sen aikaa vahtimassa.. Lomittaja ansaitsee kyllä korvauksen menetetystä vapaa-ajastaan!

-Välinpitämättömyys..
Sitä kai pitäis osata olla välinpitämätön. Kun loma alkaa, pakkais kimpsut kampsut kasaan ja kahtelis lomalta palaillessa mitä on tapahtunu.. Monellekko tilataan kyyti, moniko on kuollu. Aika monen vasikan ja emän henkeä olen pelastanu vahtiessa noita poikimisia, kuka sen tietää ennemmin miten perin se pentunen sieltä on tulossa? Sillon pahimmillaan voi mennä sekä emä, että vasikka.
Jos robotti on lypsämättä vaikka pari tuntia, se vaatii työtunteja saada tilanne normaaliksi. Mikäli sitä ei hoideta, se tietää tulehduksia ja sitäkautta teuraskyytejä, pahimmillaan lopetuksia.

Ei yhden lomittajan varaan tällaista kaikkea pitäisi edes jättää. Me kannetaan vastuu eläimistä olkoon pyhä tai arki, päivä tai yö tai loma tai mikä tahansa päivä. Meitä on kaksi, ja me jaetaan tätä työtaakkaa, yökyttäilyjä, pitkien työpäivien työtaakkaa..

Hatunnosto kaikille lomittajille! Tekemänne työ on korvaamaton apu maatalousyrittäjälle. Ansaitsette todellakin korvauksen jokaisesta tunnista ja tehdystä työstä. Te ymmärrätte, ettei elävien ja tuntevien olentojen kanssa aina kaikki suju suunnitelmien ja aikataulujen mukaan. Joustatte, toisin kuin järjestelmä..Teiltä odotetaan niin valtavaa eri asioiden osaamista, oppimista, että olette kyllä aliarvostettuja, jotka tilata toiselle painelette hoitamaan KAIKEN, ja joka tilalla on erilaiset koneet ja systeemit.. Silti teette kaikkenne, osaatte ja huolehditte..

Järjestelmä ei tunne maitotilan arkea, ei kaikkia muuttujia, eikä osaa huomioida, eikä ole varaakaan huomioida. Nykypäivän oikuttelevat koneet ja laitteet tuovat omat kustannukset myös lomituspuoleen. Järjestelmä elää ja kehittyy sen mukana, eikä todellakaan välttämättä toivottuun suuntaan, mutta suunta se on tämäkin.. Sen asian kanssa on vain elettävä ja suunniteltava tulevaisuus ja eläinten hyvä hoito myös ns. lomien aikaan, kun lomittajan tunnit on täynnä..

"Lomat" on ilmotettu kuitenkin.. Onhan se valtava apu sekin, että joku hoitaa ne perusasiat. Ja me vaan vahditaan ja hoidetaan erikoistilanteita. 

Valoa näkyy kuitenkin, yhteistyö naapuritilan kanssa suo meille mahdollisuuden poistua joskus tiluksilta. Samoin heille. Asiat järjestyy tavalla tai toisella..

Loppukevennyksenä... Eihän tuon ois tänäänkää tarvinnu ihan työajan puitteissa kotia kohti lomittajan lähteä, jollei oltasi tässä oltu.. Ois voinu iltahommina ensin hitsata lantakoneen kuntoon... Sitte sen päälle vaihtaa katkennu naru siihe koneeseen, ku otti naru vissii hitsaushommista itteesä... Huomisaamuna ois sitte parit hydrauliikkaletkun vaihot.. Moniosaaja tässä pitäs olla.. Ja kunnei oo itekkään.. Menihän se lomapäivä näinki.. Paskahommissa.. Ku isäntä hitsaili ja emäntä kyynärpäitä myöten paskassa koittaa saaha narua paikolleen, että päästäs jossai vaiheessa iltaa sinne lomallekkin.. Siinähän sitä oliski, jos oltasi kumpanenkin nyt oikeesti LOMALLA...

P.S. Alla näyttäs siltä, että saattaa poikimaan ruveta vielä illan kähmässä... Joten lomayönäkin vahtivuoroa pukkaa... <3

Sisko tänää kevennykseksi laitto jonku mainoskuvan, jossa luki "tee itsellesi elämä, josta et tarvitse lomaa"... Tässä se on..







1 kommentti: