perjantai 11. maaliskuuta 2016

Suuri päivä!

Mattoruokkijalta päin maailma näyttää toisenlaiselta... Tottakai tänään sekin kaipas spessuattenssionia..


Tänään oli suuri päivä.. Kertakaikkiaan.. Jo eilen illalla alko mieli olla melkoisen herkillä, kaiken kuvatulvan keskellä.. Maajussit ja jussittaret valmistautu tähän päivään, #TRAKTORIMARSSIIN. Se yhteenkuuluvuuden tunne, yhteen hiileen puhaltaminen, valtava tunnelataus ihmisten mielissä ja toiminnassa. Vertaansa vailla.
Aamusella navetalle kulkiessa olin niin liikuttunu kaikesta someen tulvivasta materiaalista marssia koskien, samoin radiosta tulvahtelevasta valtavasta tuesta. Tukea osoitti niin kovin moni! Eri toimijat, joiden elanto riippuu paljolti maatalouden maksukyvystä. Konekauppiasta, urakoitsijaa, kuljetusyritystä ja ennenmuuta kuluttajia.. Eikähän tässä kaikkia edes älyä luetella, koska tukijoita oli valtavasti!! 

Miksikö tänään viljelijät Senaatintorille paineli? Sitä kysyi muuan radioon soittanutkin..
Eihän sitä tällaisessa blogissa kovin montaakaan tavoita, mutta kerrottakoon siitä niin lyhyesti, ku meikäläisen kirjoitustyylillä pystyy..

Maatalous on jo niin kauan ollu mahdottomassa kriisissä, ja viimeistään kaikki eu politiikka pakotteineen, maitokiintiöiden poistoineen, sai tuottajahinnat maitopuolellakin putoamaan järkyttävän paljon. Lihapuolella kriisi on ollu todella vaikea jo paljon paljon pidempään. Kaikki suomalainen ja ulkolainenkin alkutuotanto perustuu politiikan vuoksi just tukijuttuihin. Ei sillä, ettäkö tuottajat niin tahtoisi, tai siitä edes pitäis. Kyllä jokaikinen mieluusti irtaantuis siitä jatkuvasti kiristyvästä nuorasta, jota nuo tukien hakeminen ja saaminen ja saaminen edellyttää.. Mieluusti jokaikinen viljelijä ottaisi vaan tuottajahintana niin kelvollisen hinnan, että se kattasi tuotannon kulut ja jotain jäis vielä elämiseenkin. Toisaalla hieman jo olen avannu kaikkea sitä vaadittua kirjaamista kirjaamisen perään.. Sitä se tukiin sitoutuminen edellyttää, virheetöntä kirjaamista, rekisteröintiä ja ja ja...

Ja vaikka kovasti virheellisesti kouhkataan maatalouden olevan ainoa yritystoiminta, joka moisia tukiaisia saa, on maatalous vain minimaalinen osa niistä tuensaajista, jotka noita erilaisia tukia ja avustuksia "nauttii".. Tästä löytyy valtavasti kyllä infoa sitä kaipaaville, esimerkiksi MTK:n sivuilta.

Virheellistä on myös puhuminen palkasta. Koko palkasta on muodostunut melkein kirosana meikäläisten mieleen. Nuo tuet ei tosiaan palkka ole tästä sitoutumisesta ja työstä, vaan tuotannon ylläpitämiseen kaivattua rahaa. Tosin, se palkkaakin ihminen, yrittäjäkin työstään kaipaa, mutta mieluummin puhuisin kuitenkin tuloista. Kaiken sitoutumisen ja työn vaativuuden keskellä, jos joutuu miettiä vielä maksaako minkä laskun tai millä ostaa ruokaa perheelle, ei kaikki ole aivan kohdillaan. Eikä tuloa tai palkkaa tai miten vaan, ole muuhun, ku yrityksen toiminnan ylläpitoon. Kaikilla ei ole siihenkään.

Miksi hyökätään MAVIN kimppuun?
Viljelijät sitoutuu tukia hakiessaan valtavaan määrään erilaisia ehtoja, on ns tavan ehtoja, on täydentäviä ehtoja, on oltava kirjaa jos mistäkin.. Itseasiassa moni joutuu ostamaan neuvontapalveluita, tietääkseen edes suunnilleen mitä pitäisi kirjata... Virheisiin ei ole kertakaikkiaan varaa. Sanktiot on valtavat siihen nähden, että esimerkiksi yhden eläimen rekisteröinnin myöhästyminen saa aikaa tuntuvaa tulonmenetystä, koska tukea ei tulekkaan.
MAVI vetoaa maksuongelmissa tietoliikenneongelmiin. Me ei ihan todella voitais ikipäivänä tehdä niin. Viljelijän laitteet ja koneet ja kirjaamiset toimii AINA. Jos ei toimi, seuraa sanktiota.. Mavin tietoliikenneongelmista ei seuraa muuta, kuin pahoittelua.. "Ollaan pahoillamme, ettei maksuja olla saatu ajallaan lähtemään".. Se tuntuu jotenkin väärältä. Ja saa varmasti viljelijät tuohtumaan, ihan aiheestakin.

Miksi suomalainen ruoka on tärkeää?
Jos ei asioista ota selkoa, ei voi käsittääkkään miten etuoikeutettua on syödä suomalaisia tuotteita, suomalaista ruokaa. Kaivakaa hyvät ihmiset infoa!! Täällä on taito, kokoajan kehittyvä lainsäädäntö eläimiä ajatellen, elintarvikkeiden turvallisuutta ajatellen. Ulkomaillakin tuetaan maataloutta tänä päivänä, enempi tai vähempi. Ihan niinku täälläkin. Ja kuten ollaan nähty, rajat voi mennä kiinni suuntaan tai toiseen miten vaan. On vastuutonta jättää ruuansaanti ulkomailta tuotujen varaan. Eikä sitä ymmärrä, jollei ihan oikeesti pysähdy miettiä tätä maailman tilannetta joka ympärillä vallitsee.. 

Muttaku.. Viljelijät saa niin kauheesti tukia.. No niin saa, jos saa.. Jos Mavi tohtii maksaa. Mihin ne sitte menee? Etelän lomiin, kaikkeen törsäilyyn? No tokkopa.. Just nyt monella on niin kehno tilanne, että tuet suuntautuu suoraa laskujen ja lainojen maksuun.. Vaikkei niin kuuluis ollakkaan. Kyllähän yrityksen kuuluis pärjätä tuotannollaan.

Muttaku, ne ajelee kauheen kalliilla traktoreilla, pakkoha niillä on mennä hyvin..
No jaa a... Sitä ei tänä päivänä kukaan niin suuria viljelmiä huitele satoja korjailla millää puutarhatraktorilla.. Ihan oikeesti. Se traktori on investointi, joka tehostaa sitä työntekoa, jota tehhää paljon. Vielä enempi, jos sitä tehhää traktorilla, joka on parhaat päivänsä nähny, leviää kesken vaikka rehunteon ja pilaa koko talven eväät, ku ei saa rehua korjattua ajallaan pellolta.. Koneet ja laitteet on oltava oikeesti kunnolliset.

Omat ongelmansa on näistä halpuutuksistakin.. Tuottajan käpälään tuleva osuus on niin liian pieni. Ihan todella. Kauppa se raapii niistä halvoista hinnoista sen tuoton enivei, ja viljelijän pussi köyhtyy, ku pittää taas kohta tuottajahintoja alentaa..

Miten paljon tässä jää vielä asioita käsittelemättä.. Ihan valtavasti. Ei tällasissa blogiloissa voi kertoa edes sitä kaikkea, mitä haluaisi. Mutta mieluusti kyllä kerron lisää, jos joku kovasti aiheesta kiinnostuu ja haluaa tietää!

Melkeen itku tirahti liikutuksesta aamunavetalla, ku siinä kahtelin lehmien eloa.. Punkero päätti, että nyt pietää muuten myöki tukimarssi täällä käytävillä.. Siinä se pakotti Indicon, Inkun, Lapasen ja Lunan kuleksimaan moooonta kierrosta navetan ympäri, hännät viuhtoen.. Nyt loppuu se meidän palvelijoiden ahistelu eeuulta ja valtiovallalta.. Nih, sitä mieltä kai nuo oli lemmutki..

Epäilemättä paskakola heiluu kepeästi tämän päivän jäliltä vielä jonkin aikaa emännillä ja isännillä, oli sellasta henkeä nostattava tapahtuma kaikkinensa! KIITOS KAIKILLE, jotka sinne isolle kirkolle pääsi lähtemään!! Kiitokset kaikille ympäri Suomen tätä asiaa esiin nostaneille!! Täällä oltiin osaltamme hengessä mukana todellakin!

Kiitokset kuluttajille, jotka uskoo suomalaiseen osaamiseen, suomalaiseen maatalouteen, ostaa tuotteita, jotka on suurella sydämellä tehtyjä!!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti