perjantai 17. huhtikuuta 2015

Lehmän stressi

Se oli se sorkanhoitopäivä...

On paljon kirjoiteltu lypsylehmän stressistä, ja joskus tuntuu, ettei kirjottaja taida ihan tietää mistä kirjoittaa. Ainaistako on lehmän stressi.. Nyt meille tuli todella ikävä konkreettinen esimerkki siitä, millainen vaikutus stressillä ihan oikeasti lehmään on. Jotta asia hahmottuisi muillekkin, kerron teille tästä tapauksesta.

Tämän kirjoituksen lehmä lypsää 45 kiloa maitoa päivässä.

Tuli sitten sorkanhoitopäivä ja kaikista eläimistä tämä yksi ainoa yksilö koki tilanteen niin valtavan stressaavaksi, että sen näki siitä vielä illallakin ihan päällepäin. Se oli levoton, eikä ollenkaan sellainen rauhallinen mukava lehmä niinkuin kaikkina muina päivinä.

Sorkanhoidon jälkeen, se käveli suoraan robottiin. Katsoin, että ompas se aivan järkyttynyt eläinpolonen, se huokui sen käytöksestä. Odotettu maitomäärä lypsyllä oli 13 kiloa. (ja nämä odotukset on pääsääntöisesti ennemmin alakanttiin) Se lypsi maitoa 4 kiloa. Siinä näki välittömästi mitä stressi oli tälle eläimelle aiheuttanut. Eikä se jäänyt siihen. Iltaisen levottomuuden lisäksi, vaikutukset kesti seuraavaan päivään. Yöllä se oli käynyt lypsyllä uudelleen. Maidon koostumus oli muuttunut niin paljon, että robotti oli automaattisesti siirtäny maidon menemään erotteluastiaan. Maitomäärä ei ollut normaali, vaan sitä oli yhä paljon vähemmän. Kaikenkaikkiaan maitomäärä laski yli yhdeksän kiloa stressin takia. Eikö ole aika hurja vaikutus?

Seuraavana päivänä tilanne normalisoitui. Lypsyllä tuli normaalia, loistavalaatuista maitoa, ja yhtä paljon, kuin aiempina päivinä.

Kaikista hoidetuista vain tämä yksilö osoitti noin merkittäviä stressin oireita. Tuntui ihan kurjalta sen puolesta.

Miksi lehmän sorkat pitää sitten hoitaa, jos siitä aiheutuu stressiä? Siitä samasta syystä, kuin hoidetaan hevostenkin kaviot. Ne kasvaa, ja mikäli niiden annetaan vain kasvaa ja kasvaa, se tuo mukanaan paljon ikäviä vaivoja ja vikoja, sairastumisia...

Mitä tämä kertoo teille?

Stressaantunut eläin ei kertakaikkiaan lypsä samalla tavalla kuin stressitön... Tarpeetonta stressiä ei eläimille kukaan halua antaa.

1 kommentti:

  1. Mahtava kirjoitus!! Kyllä kaikkien pitäisi tietää että ei stressaava eläin tuota hyvin ja siksi niiden olot pidetään stressittöminä! Tämän kun kaiken mailman viherpiipertäjät tajuais.

    VastaaPoista